Wat zijn precisietechnieken?
Met precisiefruitteelt willen we met zo min mogelijk “input” een zo groot mogelijke “output” genereren en tevens het milieu minder belasten. Dit doen we door precisietechnieken te gebruiken.
Hieronder zijn er een paar uitgelicht.
Bij precisielandbouw wordt gelijk gedacht aan hightech “speeltjes” waaronder GPS wel de meest bekende is. Maar eigenlijk is dat het niet. Vroeger praktiseerden de boeren ook al precisielandbouw, het bedrijfshoofd, “de boer”, teelde zijn gewassen op een veel kleiner bedrijf als tegenwoordig en voerde voornamelijk alle behandelingen zelf uit.
Met als voordeel dat hij vaak wist waar er een slechte plek in de grond zat, een boom niet zo goed groeide, een hoekje met minder productie, of ergens een haardje met kwalijke insecten voorkwam.
Hier kon hij dan op inspelen bij de volgende bemesting, bespuiting of volgend najaar met de snoei of grondbewerking.
Doordat de bedrijven steeds groter worden en elk bedrijfshoofd/bedrijfsleider steeds meer hectares onder zijn hoede heeft is het onwaarschijnlijk dat deze persoon alle teelthandelingen zelf uitvoert.
Hierdoor kan hij minder goed inspelen op wat er in de boomgaard omgaat.
Door precisietechnieken toe te passen willen we dit optimaliseren/voorkomen.
Het bestaat eigenlijk uit de volgende dingen.
- Wanneer doen we iets?
- Wat doen we?
- Waar doen we het?
Door dit te registreren kunnen we heel veel terug herleiden.
De bovenste 3 punten doen eigenlijk alle telers, maar het verschil zit hem in de resolutie van het “waar”. Door RTK GPS te gebruiken kunnen we in plaats van op perceel niveau te registreren, dit op boom niveau doen. Hierdoor ontstaan er interessante inzichten binnen een perceel.
Maar het is meer dan alleen registreren. Door middel van remote sensing kunnen we ook op boom niveau waarnemen. De huidige dingen die we nu kunnen waarnemen zijn:
- Bodemgesteldheid.
- Vocht.
- Groei.
- Bloesem.
- Productie (prognose)
- Productie (werkelijk)
Door dit ook te registreren kunnen we er ook teelthandelingen op automatiseren. Tevens doordat bij fruitteelt de boom meerdere jaren op het perceel blijft staan (appel ca. 15 jaar en peer ca. 40 jaar) kunnen we deze gegevens ook heel goed gebruiken om onze teelt over de jaren heen te optimaliseren.
Plaats-specifiek bemesten
Door gebruik te maken van bodemscans kunnen we goed zien wat de “slechte” en “goede” plekken zijn in onze grond.
Hier kunnen we dan weer op inspelen op meerdere vlakken zoals:
- Drainage
- Irrigatie
- Organische mest, of
- Kunstmest
Door niet het hele perceel het zelfde te behandelen proberen we de grote verschillen eruit te halen.
Voor het scannen maken we gebruik van de service van SoilMasters.
Precisie spuiten
Wij maken gebruik van de modernste spuittechniek, samen met de spuitfabrikant HSS zijn we 4 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van de precisie spuit.
Eerst is de 3 rijenspuit uitgerust met GPS plaatsbepaling. Hierdoor wordt automatisch geregistreerd wat, waar, en wanneer er gespoten is. Tevens is dit ook te koppelen met de gegevens van onze 3 weerstations.
Ook kunnen we door dezelfde GPS techniek heel nauwkeurig de spuit aan en uit laten schakelen op basis van taakkaarten. Dit betekent dat de spuit alleen werkt op de percelen/rassen die zijn aangegeven op de taakkaart.
Dit voorkomt dat de spuit te vroeg of te laat aanschakelt. Ook kunnen we zo specifieke plaatsten in de boomgaard apart behandelen, denk aan een insectenhaard enz.
Onze 1 rijen spuit is tevens uitgerust met PWM sensoren die ook nog eens het boomvolume scannen en daarop de afgifte van de spuitvloeistof per dop aanpast. Dit betekent dat als er tussen de koppen van de bomen ruimte zit waar geen blad zit, hier niet gespoten wordt. Dit bespaart zowel het milieu als middel.
Al onze spuitmachines zijn uitgerust met de Spraymanager van Agromanager en kunnen zo online aangestuurd worden. Ook wordt alles wat gedaan is weer online in het registratie programma weggeschreven.
De rijenspuit wordt ook gebruikt als precisie bemester.
Bloesem en Groeidetectie
Met remote sensing kunnen wij de bloesems en groei detecteren, dit doen we door met een drone over de boomgaard te vliegen. Deze drone is ook uitgerust met RTK GPS zo weten we precies waar welke pixel op de foto zich bevindt.
Dit is belangrijk om de data daarna te kunnen verwerken en vervolgens een taakkaart er van te maken voor de machines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op stukken die te zwaar bloeien, chemisch te dunnen of plekken die te zwak groeien, extra te bemesten.
De data van deze dronevluchten worden geanalyseerd door Aurea imaging.
Oogstregistratie
De registratie van de oogst begint in de boomgaard. In voorgaande jaren hebben we getest met het registreren van de voorraadkistpositie in de boomgaard d.m.v. GPS. Zo weten we precies waar in de boomgaard elke kist geoogst is. Elke kist is uitgerust met een unieke barcode en deze wordt ook gebruikt in transport, koeling, en sortering. Deze registratie wordt gedaan met behulp van het programma Agromanager.
De weg die het fruit na oogst aflegt is zo volledig in beeld. Alles voor een gezond en lekker stuk fruit!
Contact
Slabbekoorn Fruit
Eversdijkseweg 18A, 4421 RC Kapelle (bereken je route)
E kantoor@slabbekoornfruit.nl
T 06 - 12 60 88 04